Zdrowa dieta, Zdrowie

8 zdrowych produktów, które szkodzą Ci, kiedy jesz ich za dużo

zdrowa_zywnosc


Porcja jedzenia jaka wystarcza do napełnienia żołądka w czasie jednego posiłku to wielkość Twojej zaciśniętej pięści. Dlatego nawet bardzo zdrowe produkty zawierające cenne witaminy i minerały jedz z umiarem. Zobacz, jakie zdrowe jedzenie spożywane w dużych ilościach może negatywnie wpłynąć na Twój organizm.

1.Kwasy omega-3 i tłuszcz ryb

Omega-3 to kwasy niezbędne do utrzymania mózgu w dobrej kondycji, które zmniejszają też ryzyko chorób serca i działają przeciwzapalnie. W ciągu dnia spożywaj od 1 do 6 g kwasów omega-3. Spożycie 13-14 g w ciągu dnia powoduje rozrzedzenie krwi. Może być to niebezpieczne dla osób skłonnych do krwawień lub przyjmujących leki rozrzedzające krew. Tłuszcz ryb zawiera duże dawki witaminy A, która przyjmowana w nadmiarze zatruwa organizm. Witamina A kumuluje się w różnych tkankach w organizmie, a o jej nadmiarze świadczą:

  • bóle głowy
  • omdlenia
  • zasłabnięcia
  • łamliwe paznokcie 
  • łuszcząca się skóra
  • bóle brzucha
  • nudności 

Przedawkowanie witaminy A jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci i kobiet ciężarnych (uszkadza płód i powoduje poronienia).

2.Tuńczyk (surowy, z puszki)

Choć tuńczyk zawiera duże ilości kwasów omega-3 i białka, ma w sobie również ogromne ilości metylortęci – toksyny oddziałującej na układ nerwowy. Substancja powoduje opóźnienia w rozwoju u dzieci, problemy ze wzrokiem, brak koordynacji, upośledzenie słuchu i wzroku. Najwięcej metylortęci gromadzi się u dużych osobników tuńczyka. Biały tuńczyk zawiera 4-5 razy więcej rtęci niż mniejszy tuńczyk jasny. Bezpieczna dawka metylortęci dla dorosłego człowieka to 0,1 mg na kg masy ciała. Dziecko ważące 25 kg może zjeść 75 g porcji tuńczyka puszkowanego (białego tuńczyka) raz na 19 dni.

3.Cynamon

Pyszna i zdrowa przyprawa, która pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, ma właściwości przeciwzapalne, obniża poziom cholesterolu. Cynamon reguluje też pracę nerek, przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie i dlatego polecany jest osobom na diecie (oczyszcza organizm i pomaga zgubić zbędne kilogramy).Udowodniono, że cynamon zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca, cukrzycę i raka. Niestety ta zdrowa przyprawa zawiera też kumarynę (beznopiron) – substancję niebezpieczną dla zdrowia, jeśli zjada się jej zbyt dużo. I choć nie ma jeszcze adekwatnych badań, które potwierdzałyby jednoznacznie szkodliwość kumaryny na ludzi (na pewno szkodzi szczurom i psom), warto zachować umiar. Nadmierne spożywanie cynamonu uszkadza nerki i wątrobę, prowadzi również do powstawania raka. W sklepach dostępne są 2 rodzaje cynamonu, a każdy z nich zawiera inną ilość kumaryny.

  • Cynamon wonny (kasja) zawiera dość duże ilości kumaryny (ok. 5%)
  • Cynamon cejloński (prawdziwy cynamon) mniej znany niż poprzedni i zawierający mniejsze ilości kumaryny (0,04%)

Zalecana bezpieczna dzienna dawka kumaryny to 0,1 mg na 1 kg masy ciała. Dziennie możesz zjeść nie więcej niż 0,5-2 g zwykłego cynamonu i ok. 5 g cynamonu cejlońskiego.

4.Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa zawiera mirystycynę – substancję psychoaktywną. Dodana w niewielkiej ilości jako przyprawa do potraw nie wyrządzi większej krzywdy. Dopiero spożycie 10 g gałki podczas jednego posiłku może spowodować zatrucie i wywołać niepożądane efekty takie jak: arytmię serca, nudności, halucynacje, zawroty głowy.

5.Kawa

Używka o właściwościach antyoksydacyjnych. Ma wiele właściwości zdrowotnych, jak np. zmniejsza ryzyko chorób wątroby, cukrzycy typu II i chorób neurodegeneratywnych. Cudownym składnikiem kawy jest kofeina. W ciągu dnia możesz bezpiecznie spożyć do 600 mg kofeiny (nie dotyczy kobiet w ciąży i osób nadwrażliwych na kofeinę). Większa ilość kofeiny może powodować m.in. nadmierne pobudzenie, rozproszenie, skurcze żołądka i mięśni. 

6.Wątróbka

Bogata w żelazo, witaminy z grupy B, witaminę A i miedź. Niestety już zaledwie 100 g wątróbki zawiera 6 razy więcej witaminy A niż zalecane dzienne spożycie i 7 razy więcej miedzi. Witamina A gromadzi się w organizmie i kiedy jest jej za dużo powoduje zatrucie (czytaj wyżej). Główne objawy to wymioty, nudności, problemy z widzeniem, bóle kości, nadmiernie łamliwe kości. Zatrucie miedzią zwiększa natomiast ryzyko choroby Alzheimera oraz prowadzi do stresu oksydacyjnego.

Wątróbka tak, ale nie częściej niż 1 raz w tygodniu.

7.Warzywa z rodziny krzyżowych

Warzywa krzyżowe takie jak brokuły, brukselka, jarmuż czy kapusta należą do bardzo zdrowych warzyw wykazujących działanie antyrakowe oraz zapobiegających chorobom serca. Zawierają jednak rodanki (związki chemiczne) upośledzające wchłanianie jodu. Jeśli kilka razy dziennie zjadasz na surowo warzywa krzyżowe lub wypijasz z nich sok możesz doprowadzić u siebie do niedoczynności tarczycy (tylko jeśli dostarczasz sobie za mało jodu, a o to dość trudno) lub pogorszyć przebieg schorzeń tarczycy. Warzywa kapustowate tylko na surowo utrudniają wchłanianie jodu. Po ugotowaniu lub fermentowaniu (kapusta kiszona) tracą swoje niekorzystne właściwości.

8.Orzechy makadamia

Orzechy makadamia to doskonałe źródło selenu, który m.in. wzmacnia układ odpornościowy,działa przeciwzapalnie i przeciwdziała miażdżycy. Jednak selen przyjmowany w nadmiarze szkodzi. Dopuszczalna norma dzienna dla osoby dorosłej to 50-70 mg,a maksymalna bezpieczna dawka to 300 mg. 1 orzech makadamia zawiera ok. 95 g selenu, czyli 3 razy więcej niż zalecane dzienne spożycie w przypadku dzieci. Zjedzenie 4-5 orzechów to już znacznie przekroczona dzienna dopuszczalna dawka selenu. Zatrucie selenem powoduje wypadanie włosów, osłabienie paznokci, problemy z trawieniem, trudności z pamięcią.

Jak widzisz nawet bardzo zdrowe produkty wyrządzą Twojemu organizmowi szkodę, jeśli będziesz jeść je w nadmiarze.