Dieta bezglutenowa, Zdrowie

Której napoje alkoholowe są bezglutenowe?

napoje_bezglutenowe

Gluten występuje nie tylko w jedzeniu. Dlatego, jeśli decydujesz się na przejście na dietę bezglutenową (a w szczególności, jeśli wykazujesz nietolerancję glutenu i taką dietę musisz rozpocząć), zwróć również uwagę na napoje alkoholowe, które spożywasz.

Żeby stwierdzić, czy dany trunek będzie dla Ciebie bezpieczny, musisz dokładnie wiedzieć, które zboża zawierają gluten. Poniższa lista ułatwi Ci wybranie napoju alkoholowego, który nie spowoduje reakcji immunologicznej (w przypadku celiakii) Twojego organizmu:

Wina

Wina wytwarzane są z winogron, więc z założenia są bezglutenowe. Czasami jednak (przy produkcji win europejskich) gluten pojawia się przy końcowej obróbce wina (jako środek do oczyszczenia wina albo lepiszcze beczek, w których wino jest przechowywane). Ilości glutenu są jednak tak mikroskopijne, że nie są one uważane za niebezpieczne, nawet dla osób silnie uczulonych na gluten (20ppm – 20 części na milion – 20 mg/kg jest dopuszczalną ilością glutenu, żeby uznać produkt za bezglutenowy). Wina amerykańskie są w pełni bezpieczne, ponieważ przy ich produkcji w ogóle nie stosuje się glutenu.

Inne wina, takie jak porto, sherry, wermuty, wino marsala są również z założenia bezglutenowe. Czasami jednak mogą zawierać barwniki, w których składzie również można znaleźć gluten. Dlatego jeśli w składzie zauważysz nieznane Ci barwniki, warto dopytać, czy wino jest oby w 100% bezglutenowe.

Wino ryżowe oraz sake są robione z ryżu, czyli produktu bezglutenowego, jednak niektóre firmy dodają do swoich produktów gluten. Warto zwrócić zatem uwagę na skład takich trunków.

 Alkohole wysokoprocentowe

Wszystkie destylowane napoje alkohole jak wódka, gin, whisky, burbon, rum, brandy i tequilla są traktowane jako bezglutenowe. Zboża, z których część tych alkoholi jest produkowana, jak najbardziej zawierają gluten, jednak w wyniku procesu destylacji, alkohole wysokoprocentowe zostają oczyszczone z cząsteczek glutenu. Jeśli jednak obawiasz się, że mogą być one dla Ciebie niebezpieczne, wybieraj te trunki, które są wytwarzane z bezglutenowych produktów (np. wódka Smirnoff z kukurydzy).

Likiery

Likiery to słodkie trunki robione na bazie alkoholi wysokoprocentowych. Z reguły są bezglutenowe, ale zawsze upewnij się, czy dodane do nich barwniki również nie zawierają glutenu.

Piwo

Piwo z założenia zawiera gluten, ponieważ w większości produkowane jest z jęczmieniu. Na rynku można znaleźć jednak piwa, które warzone są z innych rodzajów zbóż, które nie zawierają glutenu (sorgo, gryka, ryż, proso). Zwróć jednak uwagę, czy w piwie na bazie zboża bez glutenu nie występuje przypadkiem słód jęczmienny. Jeśli się tam pojawia, napój zawiera niestety gluten.

 Cydr

Cydr wytwarzany jest z owoców, najczęściej z jabłek, więc z założenia jest alkoholem bezglutenowym. Niektórzy producenci wykorzystują jednak w jego produkcji jęczmień, więc zanim sięgniesz po cydr, upewnij się, że nie zawiera on glutenu.

*Uwaga! Powyższy tekst jest jedynie tekstem informacyjnym. Nie jest to jakakolwiek informacja medyczna. Tekst jest jedynie wskazówką i pomocą, a nie źródłem medycznym, do którego należy się odwoływać. Serwis dołożył wszelkich starań, żeby podane informacje były rzetelne, jednak nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody. 

  • Diana K

    Co do wódki mój lekarz powiedział mi, żebym wybierała tylko te, które od samego początku prodkucji nie zawierają glutenu. Tak jak te z ziemniaków, kukurydzy.