W kuchni

Naleśniki ze szpinakiem

szpinak

Przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta.  Na pewno spodoba się każdemu, kto lubi naleśniki na wytrawnie, a nie na słodko. A dla tych, którzy lubią szpinak, będzie to miła odmiana.

Porcja: 6

Czas przygotowania: 40 min.

Składniki

Na naleśniki:

  • 120g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 210ml mleka
  • 90ml wody
  • 1 łyżka liści tymianku
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Na farsz:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mała cebula
  • 200g szpinaku, rozmrożonego i odciśniętego z wody
  • 200g sera ricotta
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • szczypta świeżo otartej gałki muszkatołowej
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

W dużym naczyniu wymieszaj mąkę i sól. Zrób wgłębienie i wbij w nie jajka. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko i wodę.

Wymieszaj jajka z mąka, a następnie powoli dolewaj wymieszane mleko z wodą. Mieszaj ciasto, aż otrzymasz konsystencję śmietany. Dodaj liście tymianku. Dodaj olej. Odstaw masę na 30 min., zanim zaczniesz smażyć naleśniki.

Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na wysokiej temperaturze i dodaj łyżkę oleju. Rozprowadź olej po całej patelni, a nadmiar odlej do osobnego pojemnika. Wylej na patelnię łyżkę wazową przygotowanej masy naleśnikowej i rozprowadź ją po całej patelni. Piecz naleśnik przez 30 sek. do 1 min., aż będzie lekko brązowy, po czym przewróć go na drugą stronę. Kiedy będzie lekko brązowy z dwóch stron, połóż go na talerz. Upiecz kolejne naleśniki z pozostałej masy.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Na patelni rozgrzej masło i olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do czasu, aż będzie miękka i złocista. Odstaw do ostygnięcia na 10 min.

Upewnij się, że szpinak został dobrze odciśnięty z nadmiaru wody. Dodaj szpinak, ser ricotta, skórkę cytryny i połowę parmezanu do cebuli i przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Połóż farsz na każdy naleśnik i ciasno zawiń.

Ułóż naleśniki w żaroodpornym naczyniu, posyp pozostałym parmezanem i piecz w piekarniku przez 15 min.

Podawaj z ulubioną sałatą.

Smacznego!

  • Przemek

    Nowy system komentarzy na blogu.