Dla starożytnych Majów i Azteków stanowiły jeden z najważniejszych składników diety. Określano je słowem „siła”, bo dodawały energii, uzupełniały niedobory witamin i nawadniały organizm. W dzisiejszych czasach na nowo doceniono cudowne właściwości nasion chia. Oto dlaczego warto włączyć je do swojej diety.
Bogate źródło kwasów omega
W jednej porcji (ok. 28 g) nasiona chia zawierają aż 4,92 g nienasyconych kwasów omega-3 i 1,62 g omega-6 (dla porównania 100 g łososia atlantyckiego zawiera 3,79 g omega-3 i 4,79 g omega-6). Nasiona chia są jednym z najbogatszych roślinnych źródeł kwasu alfa linolenowego (ALA). Kwas omega-3 pomaga zmniejszać zapalenia, poprawia zdolności kognitywne i likwiduje złogi cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.
Nasiona chia na problemy z trawieniem
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, w codziennej diecie powinno znaleźć się ok. 35 g błonnika. Błonnik reguluje pracę jelit, obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza zapalenia. Nasiona chia to doskonałe źródło błonnika (drugie po otrębach) – tylko w 2 łyżkach nasion jest aż 10 g błonnika. Jest to 1/3 dziennego zapotrzebowania.
Odchudzanie a nasiona chia
Kiedy przechodzisz na dietę, największy problem sprawia Ci odstawienie przekąsek między posiłkami. Nasiona chia połączone np. z jogurtem, kefirem lub maślanką tworzą żelową konsystencję i na długo wypełniają żołądek. Dzięki temu hamują napady głodu.
Roślinne białko dla wegetarian
Nasiona chia zawierające ok. 20% łatwoprzyswajalnego białka rozpuszczalnego w wodzie są doskonałą alternatywą dla wszystkich niejedzących białka zwierzęcego. Jedna porcja nasion (ok. 28 g) ma aż 4,4 g białka, czyli ok. 10% dziennego zapotrzebowania. Nasiona nie zawierają też cholesterolu.
Nasiona chia i mocne kości
Odpowiednia dawka wapnia zapewnia mocne i zdrowe kości oraz zęby. Chroni również przed osteoporozą. Jeśli nie przepadasz za nabiałem, włącz do diety nasiona chia. Porcja nasion zawiera 18% ZDS wapnia.
Nasiona dla diabetyków
Nasiona chia spowalniają trawienie i tym samym regulują poziom cukru we krwi. Obniżają również oporność na insulinę i obniżają zbyt wysoki poziom insuliny we krwi. Są naturalnym produktem na leczenie cukrzycy typu II.
Chia na uzupełnienie witamin i minerałów
2 łyżki nasion chia zawierają 18% ZDS (zalecanego dziennego spożycia) wapnia, 35% fosforu, 24% magnezu i ok. 50% manganu. Wszystkie te pierwiastki chronią Cię przed nadciśnieniem, pomagają kontrolować wagę i odgrywają ważną rolę w metabolizmie energetycznym. Nasiona chia są też bogatym źródłem antyoksydantów chroniących organizm przed wolnymi rodnikami, starzeniem się i nowotworami.
Nasiona chia mogą być białe lub czarne. Kupuj nasiona w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością i sprawdzaj, czy mają odpowiedni kolor i wielkość (czerwone to niedojrzałe nasiona chia, a małe i czarne to nasiona konopii). Nasiona dodawaj do wszystkiego, co jesz – sałatek, jogurtów, koktajli, sosów. Możesz je mielić lub jeść w całości. Nasiona nie mają smaku, więc nie wpływają na smak potrawy.