Dieta bezglutenowa wymaga wielu wyrzeczeń. Jeśli dobrze jej nie zaplanujemy, wpadniemy w rutynę i każdego dnia nasz jadłospis będzie wyglądał tak samo. Choć musimy zrezygnować z glutenu, pozostaje nam całe mnóstwo wartościowych produktów, z których przyrządzimy smaczne potrawy. Poniżej tygodniowe menu z pomysłami na posiłki.
Tygodniowe menu
Poniedziałek:
Śniadanie: Pudding z nasionami chia (2 łyżki nasion chia i 1 szklanka jogurtu greckiego + ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, pokrojone owoce. Przygotowujemy wieczorem i wstawiamy do lodówki
Lunch: Sałatka z tuńczyka i gotowanych jajek
Obiad: Wołowina smażona z brokułami z dodatkiem bezglutenowego sosu sojowego
Wtorek:
Śniadanie: Owsianka z owocami leśnymi (płatki owsiane muszą być bezglutenowe)
Lunch: Sałatka z komosy ryżowej, pomidorów, szpinaku i awokado
Obiad: Smażone krewetki z sałatą
Środa:
Śniadanie: Omlet z warzywami
Lunch: Wrap z piersią kurczaka (wrap – placek lub naleśnik musi być bezglutenowy)
Kolacja: Pieczony łosoś z pieczonymi ziemniakami, brokułami i marchewkami
Czwartek:
Śniadanie: Tosty z chleba bezglutenowego z awokado i jajkiem
Lunch: Kurczak, zupa z soczewicy i warzyw
Obiad: Stek podany z pieczarkami i szpinakiem
Piątek:
Śniadanie: Smoothie z banana i owoców leśnych
Lunch: Sałatka z ciecierzycy, pomidorów koktajlowych, fetą z dodatkiem pesto
Obiad: Grillowana jagnięcina z warzywami
Sobota:
Śniadanie: 2 jajka w koszulkach i kromka bezglutenowego chleba
Lunch: Naleśniki bezglutenowe, np. z mąki gryczanej, z amarantusa
Obiad: Kotlety z wieprzowiny pieczone w piekarniku z dodatkiem ryżu
Niedziela:
Śniadanie: Frittata z pieczarkami i cukinią
Lunch: Placuszki na słodko z bananem, twarożkiem
Obiad: Krewetki smażone z masłem i czosnkiem
Przydatne wskazówki:
- Zawsze wcześniej planuj zakupy. Zapisuj potrzebne produkty na kartce lub w aplikacji i rób zakupy z listą
- Czytaj etykiety produktów. Na początku zakupy będą zajmowały Ci dużo więcej czasu, bo będziesz musiał przeanalizować skład każdej kupowanej rzeczy. Kiedy już nauczysz się, w jakich produktach może ukrywać się gluten, zakupy będą przebiegały sprawniej
- Kup dobrą książkę z przepisami bezglutenowymi i gotuj urozmaicone potrawy. Spróbuj niestandardowych kasz, makaronów (np. makaronu ryżowego, konjac, komosy ryżowej); wykorzystuj nowe warzywa (np. bataty).
- Przygotowuj posiłki do pracy. Jedzenie na mieście bywa kłopotliwe dla osób z celiakią. Choć posiłek może nie zawierać glutenu, w trakcie przygotowania mogło dojść do jego „skażenia”. Jedz tylko w knajpach z certyfikatem przekreślonego kłos
- Powiedz znajomym, że jesteś na diecie bezglutenowej. Na pewno uwzględnią Twoje preferencje przy organizowaniu spotkania towarzyskiego. Idąc w gości, bądź jednak przygotowany, przynosząc swoje jedzenie
Zajrzyj też do wpisu o diecie bezglutenowej – co można, a czego nie. Ułatwi Ci to planowanie posiłków i zakupy.