Zdrowie

Właściwości zdrowotne aronii. Silny antyoksydant rodem z Polski

owoce aronii

Mało kto o tym wie, ale Polska należy do światowych potentatów w uprawie aronii. Rocznie zbieramy ok. 50 tys. ton tych owoców. Małe czarne owoce smakują cierpko i gorzko, ale są niezwykle zdrowe. Oto dlaczego.

Aronia polskim superfoodem

Superfoody to nieprzetworzona żywność pochodzenia roślinnego zawierająca duże ilości cennych witamin i minerałów oraz antyoksydantów. Nie bez powodu zdobyły popularność. Coś w tym jest, że spożywając produkty bogate w antyoksydanty:

  • czujemy się pełni energii,
  • rzadziej chorujemy,
  • zmniejszamy ryzyko pojawienia się chorób cywilizacyjnych,
  • wolniej się starzejemy,
  • nasza cera wygląda na lepiej odżywioną,
  • włosy i paznokcie są w dobrej kondycji.

Bo antyoksydanty neutralizują powstające w organizmie wolne rodniki . To właśnie wolne formy tlenu przyczyniają się  do szybszego starzenia się i chorób.

Jednym z niezwykle wartościowych superfoodów  jest aronia – owoc, którego właściwości nie doceniamy. Wolimy  kupować egzotyczne nowości, niż sięgnąć po polski owoc. A aronia charakteryzuje się wieloma cennymi właściwościami. Owoc działa prozdrowotnie i pomaga w leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych.

Owoce aronii czarnej, świeże, suche, sproszkowane, ale i te w postaci przetworzonej wykazują bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Wynika to z wysokiej zawartości związków polifenolowych (takich jak antocyjany, flawonoidy, kwasy fenolowe, garbniki) oraz witamin i minerałów o właściwościach antyoksydacyjnych (witamina C, E, beta karoten, cynk, miedź, selen). Świeże owoce aronii charakteryzują się jednym z największych potencjałów antyoksydacyjnych spośród wszystkich owoców (można się spierać, czy na pierwszym miejscu są świeże owoce goji czy aronii). Aronia ma wielokrotnie silniejsze właściwości przeciwutleniające niż owoce borówki, jabłoni, truskawki, żurawiny czy winorośli.

Właściwości aronii

Aronia wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Jak wspiera organizm? Jakim chorobom może zapobiegać?

Działanie przeciwnowotworowe

Owoce aronii czarnej zawierają polifenole, a te chronią organizm przed stresem oksydacyjnym.  To rodzaj stresu powstający na skutek nagromadzenia zbyt wielu wolnych rodników, których organizm nie jest w stanie zneutralizować. Owoce aronii odgrywają niebagatelną rolę w zapobieganiu nowotworom. Polifenole zmniejszają ryzyko pojawienia się komórek nowotworowych. Ale hamują też podziały nieprawidłowych komórek, które już się pojawiły. Ekstrakty i sok z owoców aronii powstrzymują np. namnażanie komórek raka jelita grubego[i]. Mogą także ograniczać wzrost niektórych typów komórek raka piersi i okrężnicy.

Działanie ochronne na układ krążenia

Związki polifenolowe znajdujące się w owocach aronii wykazują ochronny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Działają one:

  • przeciwzakrzepowo,
  • chronią naczynia krwionośne i serce,
  • obniżają stężenie triglicerydów i cholesterolu we krwi.

Suplementacja produktami zawierającymi ekstrakt z aronii może okazać się pomocna w zmniejszaniu stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i poziomu triglicerydów u osób z łagodną hipercholesterolemią. Może również wpływać na obniżanie ciśnienia tętniczego krwi[ii].

Działanie regulujące stężenie glukozy we krwi i masę ciała

Ekstrakt z owoców aronii może zapobiegać cukrzycy typu II. Aronia zmniejsza aktywność enzymów rozkładających węglowodany (m. in. amylazy, maltazy i sacharazy), co ogranicza uwalnianie i wchłanianie glukozy z pokarmu. U chorych przyjmujących produkty z aronii zaobserwowano obniżenie poziomu glukozy we krwi. Wykazano też, że owoce aronii korzystnie działają w profilaktyce i leczeniu nadwagi i otyłości.

Działanie ochronne na wątrobę

Sok oraz nektar z owoców aronii może działać ochronnie na wątrobę. Badania prowadzone na szczurach wykazały, że znajdujące się w aronii antocyjany oraz inne związki fenolowe hamują utlenianie lipidów (w procesie tym powstają wolne rodniki). Ekstrakt z owoców aronii może być skuteczny w leczeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

Działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe

Flawonoidy i antocyjany znajdujące się w owocach aronii działają przeciwzapalnie dzięki zdolności do hamowania aktywności enzymu cyklooksygenazy 2. Sok z aronii działa przeciwwirusowo (takie działanie potwierdzono m. in. dla Sars-CoV-2 i wirusa grypy A) i przeciwbakteryjnie (m. in. wobec pałeczki okrężnicy Escherichia coli, pałeczki ropy błękitnej Pseudomonas aeruginosa i gronkowca złocistego Staphylococcus aureus).

Jakie produkty z aronii warto spożywać?

Aronia to pogromca wolnych rodników. Dlatego też warto uzupełnić swoją codzienną dietę w produkty z owoców aronii. Gdzie szukać tych najlepszych? Czym kierować się przy wyborze?

Produkt z ekstraktem z aronii powinien mieć potwierdzoną zawartość składników aktywnych. Producenci suplementów diety wprawdzie nie muszą tego robić. Jednak firmy, które potwierdzają zawartość substancji aktywnych, zyskują większe zaufanie klientów. Warto więc sięgać po suplementy o udowodnionym składzie, takie jak np. ESCINEA®. Skład produktu zastrzeżono patentem, a przy opracowaniu suplementu pracowali naukowcy firmy Escilab we współpracy z Instytutem Farmaceutycznym w Warszawie i Narodowym Instytutem Leków. Produkt wytwarzają Zakłady Farmaceutyczne Polfa Tarchomin, co gwarantuje jego jakość od początku do końca.

W Polsce Escinea ® zarejestrowana jest jako suplement o właściwościach przeciwutleniających.

Oprócz tego, że preparat zawiera ekstrakt z owoców aronii, ma też w składzie escynę z owoców kasztanowca zwyczajnego.

Escinea® polecana jest każdemu, kto chce uzupełnić swoją codzienną zbilansowaną dietę w cenne antyoksydanty. Suplement rekomenduje się szczególnie osobom narażonym w dużym stopniu na wyczerpanie potencjału antyoksydacyjnego, czyli m.in. palaczom i konsumentom alkoholu, a także osobom z nadwagą i otyłością

 

O suplemencie przeczytasz też więcej na stronie: https://escinea.pl/ i na Instagramie https://www.instagram.com/escinea.pl/   

 

Źródła:

http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2017/09/pf_2017_145-157.pdf

Kowalska K., Olejnik A. (2016): Current evidence on the health-beneficial effects of berry fruits in the prevention and treatment of metabolic syndrome. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care 19 (6), 446-452

Kowalska K., Olejnik A., Szwajgier D., Olkowicz M. (2017): Inhibitory activity of chokeberry, bilberry, raspberry and cranberry polyphenol-rich extract towards adipogenesis and oxidative stress in differentiated 3T3-L1 adipose cells. PloS One 12(11)

[i] Potwierdzone badaniami in vitro: http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2017/09/pf_2017_145-157.pdf

[ii] http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2017/09/pf_2017_145-157.pdf